fredag 29 april 2016

Del 1 pariserhjulet i ord och bild!

I början tänkte vi använda ett cykelhjul, men kom snabbt fram till att tillverka ett hjul av faner i stället. Vi bestämde hjulets diameter till 36 cm. Istället för 4 ekrar beslöt vi att göra 6 för att öka stabiliteten på hjulet. Pojkarna sågade ut det ena hjulet och flickorna det andra.


Pariserhjulet monteras ihop med hjälp av skruvar som förses med metallrör. Metallrören underlättar monteringen och korgarnas rörelse.
Vi har satt 6 ekrar istället för t.ex. 4  eftersom det blir stabilare.Vi hade problem med att få stativets sidor lika stora. Det gick en hel del tid åt att fixa det.Hjulets nav monteras med hjälp av en gängstång.


Hjulet sätts fast i stativet.Först planerade vi att tillverka korgar av ståltråd, men arbetet visade sig vara både tidskrävande och svårt. Vi valde att istället använda 6 plastkorgar, som vi försåg med järntråd som upphängningsmekanism.Korgarna hängs upp.Så här fungerar hjulet:
Pariserhjulet har försetts med två lod (de vita korgarna) fästa i två drivhjul. Först snurrar det tyngre lodet hjulet ett halvt varv. Sen faller det tunga lodet bort från hjulet och det lättare lodet drar hjulet tillbaka hjulet till startpositionen. Genom att öka och minska mängden krossgrus i korgloden lyckades vi efter ett tjugotal testkörningar nå en sluttid på 14,6 sekunder (målet var 15 s)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar